In 1977 is KinderVakantieWerk Posterholt opgericht. In het Trefcentrum (waar nu de tenniskantine is) werd de eerste keer Zomer-KVW gehouden. Toen waren het nog drie dagen plezier voor 4- tot 12-jarigen. Er werden activiteiten gedaan als speurtochten, spellen, attracties, quizzen, playbackshows, poppenkast, video, gymen, krijten, knutselen, kleien, schilderen en natuurlijk de stoelendans.

Na deze geslaagde test werden er vanaf 1978 ieder jaar vijf dagen gevuld waar steeds ongeveer honderd kinderen en tientallen vrijwilligers aan meededen. Deze aantallen zijn (golvend) blijven stijgen. Vanaf het eind van de jaren '70 werden daguitstapjes gemaakt naar speeltuinen of andere parken. Het meest bezocht zijn Steinerbos, Kitskesberg en Klein Zwitserland. Zeer speciaal waren het boottochtje over de Maas en grottenbezoek in Maastricht, het Evoluon, Bokrijk, de dierentuin in Duisburg en het Land van Ooit.

Door de jaren heen zijn verschillende thema's het onderwerp geweest van Zomer-KVW. Bijvoorbeeld: kabouters, Indianen, middeleeuwen, de Olympische spelen, film & televisie en een reis om de wereld. Begin jaren negentig werd er gebruik gemaakt van de vakantiepasregeling, zodat we ook regionale bedrijven als de brandweer, de slager en de bakker konden bezoeken.

Met zomer-KVW als rode draad werden er op andere momenten ook activiteiten verzonnen of overgenomen. Bijvoorbeeld Herfst-KVW (bestaat nu niet meer), Kerst-KVW (2 dagen), waarbij in de tachtiger jaren het Cirque d'Hiver (circus) werd bezocht en nu een bioscoop, Sint Maarten, Koninginnedag, een Voorjaarsactiviteit en de Halloweentocht. In 1989 werd er vanuit KVW zelfs een geheel nieuwe vereniging opgestart: KingerCarnavalsVereiniging De Feesnaeskes!

In 2005 vierde KVW haar 25-jarig jubileum met een groot kinderfestival, Prengelpop. Een beetje vreemd misschien voor een club die in 1977 is opgericht. Doordat er in 1998 en 1999 geen zomer-KVW is geweest, kwamen we toch op 25 uit (en we hadden gewoon zin in een feestje). Die twee jaren was er te weinig leiding om verantwoord de week in te gaan. Noodgedwongen is de moeilijke keuze gemaakt om KVW niet door te laten gaan. Gelukkig zijn de andere activiteiten wel doorgegaan, waardoor KVW is blijven bestaan. In 2000 is Zomer-KVW weer fris en energievol opgepakt.

Inmiddels doen jaarlijks zo'n 150-200 kinderen (van de circa 350 in Posterholt!) mee met Zomer-KVW. Ruim vijftig lijdors en lijdstors maken er samen met hen een feestje van.